counter

Beresterke Dimitri in Luik-Bastenaken-Luik (12e plaats)


IMG_6372-001.JPGDe 27e editie van Luik-Bastenaken-Luik U23 was er ééntje uit de oude doos, met regen en hagelbuien en slechts 57 renners die de aankomst in Ans (Luik) bereikten. Dimitri trotseerde regen en koude en kwam als tweede Belg op de 12e plaats over de eindstreep. De overwinning ging naar de Deen Michael Andersen die solo finishte en 15" voorsprong had op de Amerikaan Ian Boswell. Een andere Amerikaan Joshua Berry pakte 52" later de derde plaats voor onze eerste landgenoot Dieter Bouvry. Dimitri volgde in een eerste groep van 12 renners op 1'07" van de winnaar en werd dus 12e en tweede Belg, Sander Helven en Gertjan De Vos waren de twee andere Belgen in de kopgroep en eindigden op plaats 14 en 15. De grote  favorieten Sean De Bie en Tim Wellens kwamen met 2'40" achterstand binnen op plaats 18 en 22. 

Het verhaal van de dag, 

Bastenaken 12h15 Plac Mc Auliffe, 190 renners tekenen het wedstrijdblad voor de 27e editite van Luik-Bastenaken-Luik voor Beloften U23. Onder de deelnemers een groot aantal buitenlanders en die zouden een hoofdrol opeisen. Wie er ook nog van de partij was, het aangekondigde slechte weer. Bij de start zag er alles nog mooi en gezellig uit maar dit zou gaandeweg de wedstrijd vorderde helemaal veranderen. Dimitri had meteen het goede ritme te pakken en reed op de 2 eerste beklimmingen van de dag in de kop van het peloton naar boven.

De eerste hagelbui kwam er in de afzink naar Vielsalm maar enkele kilometers verder was het wegdek alweer opgedroogd. Enkele aanvalspogingen noteerden we nog voor de voet van de Cote de Wanne. Op de top van de Wanne reden nog slechts een drietal renners voorop, in de afzink naar Trois-Ponts werden de hemelsluizen helemaal opengedraaid en verdwenen er heelwat renners uit de wedstrijd. Dimiitri zat op dat moment helemaal vooraan in het peloton en dat was ook de beste plaats. Amper vijf kilometer verder bij de beklimming van de Cote du Rosier was het wegdek weer helemaal droog. Een peloton van een 70-tal renners had zich weer samengepakt en reed in een gezapig tempo de 4km lange Rosier op. De drie leiders, Michael Andersen (DK), Jimmy Turgis (FR) en Dieter Bouvry (B) hadden aan de voet van de Cote de Vecquee de vijfde beklimming van de dag 50" voorsprong. Dimitri voelde het tempo op die klim met een forse ruk de hoogte ingaan en wist dat meteen dat hij naar voren moest.

Na de Vecquee gingen de renners richting Remouchamps en de Cote de la Redoute en opieuw viel het dak naar beneden en begon het te regenen en hagelen. Dimitri zag "zwarte sneeuw" in de afdaling en was blij dat het even verderop terug omhoog ging zodat hij zich weer wat kon verwarmen. Op de Redoute werden er nog wat renners overboord gegooid zodat het peloton steeds dunner werd. Dimitri heeft het op deze klim altijd wat moeilijk maar kon éénmaal de top bereikt gemakkelijk terug aansluiten. In de lange rechte stroken richting Tilff kwam dan zijn moment, met enkele renners trok hij in het offensief en even later reden ze met 8 renners weg van het peloton. Daarbij slechts twee Belgen, Dimitri en Gertjan De Vos. Aan de voet van de klim naar Sart Tillman bedroeg hun voorsprong 50" maar de drie koplopers reden ook nog steeds 50" voor hen uit.

Op de voorlaatste klim, de Saint-Nicolas kwamen vanuit de achtergrond nog een viertal renners aansluiten, daarbij de Amerikaan Ian Boswell en ook onze landgenoot Sander Helven. Boswell ging hard tekeer en schoot meteen door op zoek naar de leiders. Michael Andersen had ondertussen zijn twee metgezellen achtergelaten en was op weg naar de zege. Zij zagen de Amerikaan Boswell naderen en moesten hem ook laten gaan.

Dimitri voelde dat enkele renners niet het volle pond gaven en al bezig waren met hun ereplaats. De jongens van EFC Quick Step (2 man in kopgroep) zagen hun ploegmakker (Bouvry) nog steeds voor hen uitrijden en hielden zich op de vlakte.  Vanuit de achtergrond kwam er echter niemand meer terug zodat ze zouden spurten voor de dichte ereplaatsen.

Andersen hield op de piste van Ans nog slechts 15" over op de ontketende Boswell maar rondde zijn vroege en lange ontsnapping af met een hele mooie zege. Boswell op twee en een andere Amerikaan Berry op drie. Dieter Bouvry hield de Fransman Turgis af in een spurtje om de vierde plaats. Dimitri weerde zich nog fel maar kon zich net niet in de toptien hijsen en werd uiteindelijk 12e.

Wat een ongelooflijk knappe prestatie van Dimitri die reeds van voor de aanvang van dit seizoen zijn zinnen had gezet op deze wedstrijd. Vorig weekend liet hij nog alle wedstrijden aan zich voorbijgaan en trok hij naar de Ardennen om nog maar eens het volledige parcours in zijn ééntje af te malen. "Laat mij maar doen" zei hij tegen de mensen die hem vroegen waarom hij geen koers had gereden vorig weekend. En zie nu, 12e en 2e Belg in een wedstrijd waarvoor velen hun neus optrekken.

De technische pech die we de afgelopen weken telkens weer moesten ophalen, de reden waarom Dimitri geen ophefmakende resultaten behaalde heeft ons nu gelijk gegeven. In deze LBL kende Dimitri geen pech en het resultaat mag er zijn. Na zijn knappe prestatie in de Kattekoers en nu deze in LBL is de overtuiging heel groot dat er nog veel meer zal volgen.  

             http://www.cyclingnews.nu/uitslagen/2012/LuikBastenakenLuik14-04-2012.pdf

De commentaren zijn gesloten.