counter

Mathieu Van der Poel (BKCP-Powerplus) toont zijn ambities in openingsrit.

Dimitri begint met een knappe 12de plaats in Wanze.

Luik.jpgDe openingsrit van deze 53ste Ronde van Luik werd aan een razend hoog tempo gereden. Met een gemiddelde snelheid van 45km/u kwamen de renners 20' voor het snelste schema toe in Wanze. Eén van de renners die hiervoor zorgde was Nederlands veldritkampioen Mathieu Van der Poel. Hij versloeg in de spurt zijn laatste twee overgebleven kompanen. De pelotonspurt werd 11" na de winnaar gewonnen door de Brit Dan McLay (Lotto-Belisol), Dimitri kwam als 12de over de eindstreep.

Het eerste uur van deze 142 km lange openingsrit werd er 47 km afgelegd, 14 renners reden toen weg uit het peloton. Opvallend daarbij, geen enkele Lotto-Belisol renner maar wel een groot aantal bekende veldrijders, waaronder de Zwitser Taramarcaz, de Duitser Marcel Meisen, de Nederlander Mathieu Van der Poel en de Belgen Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout. De maximale voorsprong van de veertien, die al snel werden herleid tot 12 en later tot zes koplopers bedroeg 2'05". Het sein voor de Lotto-Belisol renners om de tegenaanval in te zetten. Dat gebeurde op de Mur d'Amay na na 100 km koers. De voorsprong slonk zinderogen en bij het opdraaien van het plaatselijke parcours in Wanze hadden de zes overgebleven koplopers nog slechts 1'30" voorsprong. Eén ronde later en met nog 11 km te gaan bleven er nog slechts 25" over.

Drie renners gingen er dan vooraan vandoor, Jimmy Janssens, Olivier Naesen en Mathieu Van der Poel voelden het peloton naderen en trokken nog eens fors door. Zij liepen weer wat uit terwijl de anderen werden ingelopen door het peloton. Het bleef spannend maar de drie vooraan hielden stand en Mathieu Van der Poel bleek de sterkste. Olivier Naesen legde beslag op de tweede plaats en de derde podiumplek was voor Jimmy Janssens. In de pelotonspurt zagen we vooraan heel wat rood-witte truien en ook deze van Dimitri die zich op de oplopende strook naar de finish als 12de wist te plaatsen. Het verschil met de winnaar bedroeg slechts 11".

Naast de overwinning pakte Mathieu Van der Poel onderweg ook nog de bolletjestrui(bergklassement), de jongerentrui, de groene puntentrui en de gele leiderstrui. Daarmee heeft hij na één rit al meteen zijn ambities getoond in deze Ronde van Luik.

De tweede rit gaat van Burdinne naar Burdinne en is 162km lang. De hellingen liggen in het begin van de wedstrijd waardoor toch wel wat renners in moeilijkheden zouden kunnen komen. Maar wij tippen toch op een massaspurt en een zege voor Lotto-Belisol van Dan Mclay.

Uitslag; bron directvelo  

De commentaren zijn gesloten.